Att installera en luftvärmepump själv är inte tillåtet om installationen involverar hantering av köldmediekretsen. Enligt EU:s F-gasförordning (EU/517/2014) måste all installation som omfattar köldmedium utföras av en certifierad kyltekniker. I den här artikeln går vi igenom vad lagen säger om att installera en värmepump själv och varför det krävs en certifierad tekniker för att utföra arbetet korrekt och lagligt.
Enligt EU:s F-gasförordning får du inte installera en luftvärmepump själv om installationen innebär hantering av köldmedium.
Hermetiskt slutna enheter kan ibland installeras av privatpersoner. De behöver ofta professionell hjälp ändå för att säkerställa säkerheten med exempelvis elarbete.
Självmontering av luftvärmepumpar kan leda till allvarliga miljö- och hälsorisker om köldmediet läcker ut.
Kostnaden för installation av en luftvärmepump ligger på mellan 4 000 och 8 000 kronor beroende på förutsättningar på plats.
Nej, som privatperson får du inte installera en luftvärmepump själv om installationen innebär hantering av köldmedium, såsom F-gaser. Enligt EU:s F-gasförordning (EU/517/2014) måste all installation som involverar köldmediekretsar utföras av en certifierad kyltekniker.
Det innebär att:
Du får inte installera en luftvärmepump själv om den innehåller köldmedium och installationen kräver att köldmediekretsen sluts.
Om du installerar en värmepump utan att anlita certifierad hjälp kan du riskera att bli föremål för miljösanktionsavgifter enligt svensk lag.
Det är viktigt att du anlitar en certifierad kyltekniker för att säkerställa att installationen görs på rätt sätt och för att upprätthålla garantier och försäkringar.
För att bättre förstå när du inte får installera en luftvärmepump själv är det bra att veta vad som menas med en installation.
Om två eller fler delar som innehåller köldmedium sätts ihop räknas det som en installation. Det betyder att du i praktiken får installera system som redan är ihopsatta och klara för användning – som till exempel ett kylskåp.
Att installera en luftvärmepump själv kan leda till allvarliga konsekvenser för både miljön och din hälsa. Som du nu vet använder de flesta värmepumpar F-gaser som köldmedium. Dessa gaser är starka växthusgaser och kan vara skadliga om de läcker ut i atmosfären. Om installationen inte utförs korrekt finns risken att köldmediet läcker ut, vilket kan bidra till klimatförändringar och skada människors hälsa.
För att undvika riskerna är det viktigt att installationen görs av en certifierad kyltekniker. De har rätt utbildning och erfarenhet för att hantera köldmedier på ett säkert sätt och förhindra läckage. Kyltekniker genomgår utbildning och får certifikat från INCERT, vilket innebär att de kan utföra arbetet enligt lag och med största säkerhet.
Det finns vissa undantag när det gäller självinstallation av luftvärmepumpar. Som vi tidigare gått igenom innebär en installation att två eller fler delar som innehåller köldmedium sätts ihop. Det betyder att system som redan är ihopsatta och klara för användning, utan att hantera köldmediet, går att installera själv.
En sådan enhet är "hermetiskt sluten", vilket betyder att den är förfylld med köldmedium och alla delar som innehåller F-gaser är täta för att förhindra läckage. En vanlig typ av hermetiskt sluten utrustning är en "mono block", som redan är färdig för användning. Eftersom ingen hantering av köldmedium krävs vid installationen, kan monoblockvärmepumpar i vissa fall installeras av privatpersoner utan certifierad hjälp.
Även om det är möjligt att installera en monoblockvärmepump utan professionell installation behöver du oftast hjälp för att säkerställa att allt görs rätt och på ett säkert sätt. Låt oss gå igenom varför.
Elektrisk anslutning: Att koppla värmepumpen till husets elsystem är ett viktigt steg som många behöver hjälp med. Det måste göras enligt elsäkerhetsföreskrifter och i de flesta fall krävs det att en behörig elektriker anlitas för att installationen ska vara säker.
Placering och montering: Det är inte helt lätt att hitta den bästa platsen för din värmepump. Enheten behöver stå på en stabil yta och ha bra ventilation. Den bör också skyddas från direkt regn och snö. En installatör hjälper dig hitta rätt placering.
Rördragning: Om värmepumpen ska anslutas till ett befintligt vattenburet system, kan rördragningen bli komplicerad. Om du inte har erfarenhet av VVS-arbete kan det vara svårt att få det rätt. Felaktig rördragning kan leda till läckage eller ineffektiv värmeöverföring.
Ljudisolering och vibrationer: De flesta värmepumpar kan skapa ljud och vibrationer som kan vara störande, särskilt om enheten är nära ett sovrum eller vardagsrum. Det kan krävas särskilda ljuddämpande material eller vibrationsdämpare för att minska störningarna. En installatör hjälper dig med det.
Det är inte bara installationen av en luftvärmepump som kräver certifierad hjälp, utan även nedmonteringen. Om nedmonteringen innebär hantering av köldmedium måste en certifierad kyltekniker utföra arbetet. Att själv hantera eller släppa ut köldmediet är olagligt, precis på samma sätt som om du installerar luftvärmepumpen själv.
Om du ska skrota en gammal luftvärmepump och den inte längre är i drift, kan du själv ta bort den från väggen och förbereda den för transport till återvinningen. Då är det viktigt att du före nedmonteringen säkerställt att köldmediet har tömts på ett korrekt sätt. Det måste göras av en certifierad kyltekniker, som kan suga tillbaka köldmediet i systemet eller samla upp det i en godkänd behållare.
Som du förstår får du inte installera en luftvärmepump själv och kanske undrar du därför vad installationen kostar. Låt oss gå igenom det.
Priset för att installera en luftvärmepump ligger vanligtvis mellan 4 000 och 8 000 kronor. Kostnaden beror på hur pumpen ska monteras och vilka förutsättningar som finns på plats. Om installationen kräver extra arbete, som att borra hål eller förlänga rördragningar, kan priset bli högre.
Oftast köper du luftvärmepumpen som ett paket där installationen ingår, vilket både är praktiskt och fördelaktigt. På så sätt har du allt samlat hos en och samma leverantör.
Det är också bra att anlita samma installatör vid framtida service. Förutom att du kan få ett bättre pris, är det fördelaktigt eftersom installatören redan känner till både din värmepump och installationsförhållandena i ditt hem.
Att installera en luftvärmepump är ett smart val för både miljön och din ekonomi. Genom att välja en effektiv luftvärmepump kan du minska dina energikostnader och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid. Hos 1KOMMA5° får du hjälp av certifierade elektriker som säkerställer att installationen görs korrekt, med högsta säkerhet och prestanda. Dessutom kan du enkelt koppla ihop din luftvärmepump med våra solceller för att öka energieffektiviteten och minska din klimatpåverkan.