Timpris på el innebär att elpriset varierar timme för timme beroende på hur stor efterfrågan är. Oftast är el dyrare på kvällen när många lagar mat, tvättar och laddar elbilar, medan priset sjunker på natten när elförbrukningen är lägre.
I den här artikeln förklarar vi vad timpris på el innebär, vilka för- och nackdelar som finns och hur du enkelt kan ta reda på aktuellt timpris.
Timpris innebär att elpriset varierar timme för timme baserat på Nord Pools spotpris.
Priserna för timpris sätts timme för timme och påverkas av faktorer som produktion, konsumtion, väder och överföringskapacitet.
Timpris kan ge besparingar om du anpassar din elförbrukning efter timprisets upp- och nedgångar.
Kontrollera din elräkning för att ta reda på om du har timpris. Om det står “timpris" debiteras du per timme.
Timpris på el är ett avtal där elpriset varierar timme för timme beroende på marknadens efterfrågan och tillgång. Priserna baseras på den nordiska elbörsen Nord Pools spotpris, som sätts timme för timme. Det innebär att el kan vara billigare under vissa tider, till exempel på natten, och dyrare under perioder med hög efterfrågan, som på kvällen.
Med ett timprisavtal kan du spara pengar genom att använda el under de timmar då priset är som lägst. För att dra nytta av detta behöver du ha möjlighet och intresse av att följa elpriserna och anpassa din förbrukning därefter. Förutom att sänka dina elkostnader kan du också hjälpa till att balansera elsystemet genom att minska eller flytta din förbrukning till tider med lägre efterfrågan.
Andra typer av elavtal som du säkert hört talas om är rörligt och fast elavtal. Rörligt pris innebär att elpriset varierar månadsvis beroende på marknadspriserna, medan fast pris innebär att du betalar samma elpris under hela avtalsperioden, oavsett marknadens svängningar.
För att få timpris på el behöver du först och främst en elmätare som kan mäta din elanvändning timvis. De allra flesta hushåll har det idag. Om du är osäker kan du kontakta ditt elnätsföretag. Skulle det vara så att din elmätare saknar timmätning har du rätt att begära ett byte. Elnätsföretaget måste då byta ut den inom tre månader.
Dessutom behöver du välja en elhandlare som erbjuder timpris. Det inte är alla som gör det, så undersök om din nuvarande elhandlare erbjuder det. Annars är det läge att byta.
Att välja ett elavtal med timpris kan vara ett smart sätt att spara pengar, särskilt om du har möjlighet att styra din elförbrukning till de timmar när elpriset är som lägst. Det ställer i sin tur krav på flexibilitet och planering för att kunna utnyttja de lägre priserna. Låt oss gå igenom vilka för- och nackdelar som finns med timpris, så att du enklare kan avgöra om det är bra eller dåligt för ditt hushåll.
Lägre elkostnader vid anpassning: Du kan sänka dina elkostnader genom att använda el under timmar med låga priser, till exempel nattetid.
Bättre kontroll över din elförbrukning: Timpris gör det möjligt att se hur elpriserna varierar under dagen, vilket kan hjälpa dig att planera din förbrukning.
Flexibilitet: För dig som har solceller eller batterilagring kan timpris användas för att optimera din egen elproduktion och lagring.
Dynamisk prissättning: Du betalar det faktiska marknadspriset, vilket kan vara fördelaktigt vid låga elpriser.
Prisvariationer: Priset kan bli högt under timmar med hög efterfrågan – som kalla vinterdagar eller under kvällstid.
Kräver anpassning: För att dra nytta av timpris behöver du aktivt anpassa din förbrukning till låga prisperioder, vilket kan vara svårt för många hushåll.
Osäkerhet: Svängningar i elpriset kan göra det svårt att förutse månadens totala elkostnad.
Timpriset på el beräknas, som du nu vet, utifrån spotpriset som sätts timme för timme på elbörsen Nord Pool. Spotpriset bestäms av balansen mellan tillgång och efterfrågan på el i det nordiska elsystemet och sätts dagen innan för varje enskild timme. Priset beräknas utifrån hur mycket el som finns tillgänglig (produktion) och hur stor efterfrågan är (konsumtion) vid varje given timme.
Vad påverkar spotpriset?
Hur mycket el som genereras från olika källor som vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och fossila bränslen.
Hur mycket el som används i hushåll, industrier och andra sektorer.
Vind, sol och temperatur påverkar både produktionen och förbrukningen av el.
Kapaciteten i elnäten kan påverka priserna, särskilt om el måste importeras eller exporteras mellan länder eller regioner.
När du har ett timprisavtal följer ditt pris exakt spotpriset för varje timme du använder el. Utöver spotpriset tillkommer avgifter från din elhandelsleverantör, elnätskostnader och skatter. Tillsammans utgör dessa din totala elkostnad.
Om du är osäker på om du betalar för elen per timme – kolla på din elräkning! Om det står “timpris” innebär det att din elmätare är inställd på timmätning och du betalar ett pris som varierar timme för timme. Om det istället står “rörligt pris” har du schablonmätning, vilket betyder att du betalar ett volymvägt genomsnittspris, även kallat månadspris. Står det “fast pris” har du ett fast elpris som inte ändras varje månad.
Ja, hur många är det egentligen som har timpris i Sverige? Enligt Statistiska centralbyrån hade 12 % av privatkunderna i Sverige ett timprisavtal i augusti 2024. Det innebär att drygt en av tio hushåll väljer timpris som avtalsform.
Du kan enkelt se både aktuella timpriser och morgondagens elpriser på Nord Pool. Morgondagens timpriser publiceras varje dag runt kl. 14.15, vilket gör det möjligt att planera din elförbrukning i förväg. För den som är intresserad av längre trender finns också prisstatistik tillgänglig från 2009.
Många elhandelsföretag erbjuder sina kunder möjlighet att följa aktuella timpriser direkt på sina hemsidor eller i dedikerade appar. Där kan du ofta även se historiska priser och få prognoser för de kommande timmarna.
Har du solceller eller ett batteri hemma? Då kan timpris på el vara ett bra val för dig. När elpriset är högt kan du sälja den el som dina solceller producerar och du inte använder. När elpriset är lågt kan du istället ladda upp ditt batteri och använda den lagrade elen när priset går upp igen.
På så sätt kan du både spara pengar och få ut mer av din egenproducerade el.
Om du inte har solceller eller batterilagring ännu, kan det vara en god idé att börja fundera på att investera i solceller – och en bra start är att utforska lösningar från 1KOMMA5°.
Att välja rätt partner för din solcellsinstallation är avgörande för att få ut det mesta av din investering – 1KOMMA5° är ett val du kan känna dig trygg med. Med 1KOMMA5° får du inte bara högkvalitativa solceller och batterilösningar, utan också en helhetslösning som är anpassad efter dina behov och förutsättningar.
Vi har lång erfarenhet och expertis inom hållbara energilösningar och hjälper dig att minska dina elkostnader samtidigt som du bidrar till en grönare framtid. Dessutom erbjuder vi innovativa digitala lösningar, som gör det enkelt att följa din elproduktion och förbrukning i realtid. Via vår app kan du enkelt följa elpriserna i realtid och planera din energianvändning smartare. Du får en översikt över timpriserna och kan anpassa din elanvändning till de billigaste timmarna på dygnet.
Med 1KOMMA5° är du på rätt väg mot ett mer energieffektivt och självförsörjande hem.