Energi

Prognos för elpris – så mycket kommer elen kosta

Vill du hålla koll på prognosen för elpriset och ta reda på vad som påverkar kostnaden för elen? Det är viktigt att förstå hur elmarknaden fungerar, särskilt när energipriserna påverkas av allt från väderförhållanden till globala marknadstrender. Som villaägare behöver du därför hålla dig uppdaterad om kommande förändringar i elpriset och veta vad som styr variationerna.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om elprisprognoser, vad du kan förvänta dig 2025 och hur du kan uppnå en mer hållbar och kostnadseffektiv energianvändning.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Att förutsäga exakta siffror för elpriserna 2025 är nästintill omöjligt. Det vi med säkerhet vet är att sommaren ger billigare elpriser och vintern dyrare.  

  • Elpriset påverkas av väderförhållanden, internationella marknader och överföringskapacitet. 

  • Genom att exempelvis förbättra energieffektiviteten, installera solceller och följa trender kan du minska din elräkning och bli mindre beroende av externa källor.

  • Elanvändningen i Norden förväntas öka av flera anledningar, vilket påverkar efterfrågan och elpriserna.

Prognos för elpris 2025

Säsongsvariationerna förväntas fortsatt påverka elprisprognosen 2025, med lägre priser under sommaren och högre priser under vintern.

Det går inte att förutsäga det exakta elpriset för 2025. Vädrets påverkan är betydande, då det kan både öka och minska tillgången på energi. Terminsmarknaden förväntas hålla sig på liknande nivåer som tidigare, även om det kan variera från år till år.

Förbered dig för elpriserna 2025

Att förutsäga exakta siffror för elpriserna 2025 är nästintill omöjligt. Det finns flera åtgärder som du kan vidta för att förbereda dig på de förändringar som kan komma.

1. Bygg upp energieffektivitet

Genom att isolera ditt hem och investera i energisnåla system kan du minska din elanvändning och därmed påverka din elräkning.

2. Installera solpaneler

Att producera egen el genom solenergi kan vara ett bra sätt att minska beroendet av andra energikällor. Solceller kan ge långsiktig besparing och därmed sänka din elräkning.

3. Följ trender och prognoser för elpriset

Genom att anpassa din energianvändning till trender som väderförhållanden och årstider kan du maximera din energihantering och minska påverkan av de stundtals höga priserna.

Hur påverkas elprisets prognos?

Elpriserna kan förändras från dag till dag, mellan olika årstider och beroende på var i landet du befinner dig. De största orsakerna till variationerna i elpriser är överföringskapacitet, den internationella marknaden och väderförhållanden.

Batteri till solceller

Överföringskapacitet

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra elområden, med begränsad överföringskapacitet mellan dem. Traditionellt har norra Sverige stått för vattenkraftproduktionen, medan södra Sverige har haft kärnkraftverk. På senare år har kärnkraften minskat, vilket har lett till att allt mer el produceras i norr. Samtidigt är efterfrågan på el högre i söder. Eftersom det inte går att överföra obegränsat med el mellan norr och syd, kan elpriserna stiga i söder när efterfrågan är hög.

Internationella marknaden

Sverige köper och säljer el med flera länder i norra Europa genom elbörsen Nord Pool Group. De internationella priserna påverkar även Sverige. Om elpriserna är höga i andra länder stiger de vanligtvis även i Sverige.

Även elpriserna i södra Sverige påverkas av hur mycket el som kan exporteras till andra länder. Om det produceras mer el i södra Sverige än vad som kan skickas utomlands, blir elpriserna där lägre än priserna i andra länder.

Batteri till solceller
Batteri till solceller

Väderförhållanden

Väderförhållandena har en direkt påverkan på elpriserna. När det blåser mycket, produceras mer el från vindkraften, vilket kan sänka priserna. På samma sätt ökar solkraftproduktionen under soliga perioder, vilket även det kan bidra till lägre elpriser. När det är vindstilla eller molnigt minskar elproduktionen och priserna tenderar att stiga.

Även nederbörd påverkar elpriserna långsiktigt. Ett våtår ger högre produktion från vattenkraft och därmed lägre priser, medan ett torrt år kan resultera i högre priser. Dessutom ökar efterfrågan på el under kalla vintrar, då behovet av uppvärmning stiger.

Tillgången till energi påverkar elprisets prognos

Elprisets prognos påverkas av hur mycket energi som finns tillgänglig. Tillgången beror på väderförhållanden, resurser som går på bränslen som används för att producera el, samt hur mycket förnybar energi, som sol- och vindkraft, som kan genereras. Om det finns mindre energi tillgänglig än vanligt, särskilt vid hög efterfrågan, kan elpriserna stiga. Nedan förklarar vi hur olika energikällor i Sverige påverkar elpriserna.

Solkraft

Solenergi är en snabbt växande källa till elproduktion i Norden. Mängden solenergi som genereras beror på solens position på himlen och molntäcket. För att lagra överskottsenergi kan solpaneler kopplas till batterier eller så kan du sälja den el som produceras om du har egen solelproduktion.

Vindkraft

En av de största källorna som påverkar tillgången på energi i Norden är vinden. Vindens styrka går inte att kontrollera, och därför kommer elutbudet vara högre under blåsiga perioder. Det leder i sin tur till att elpriserna är lägre under tiden då det inte blåser.

Vattenkraft

Tillgången till vattenkraft påverkas av nederbörd. Om det inte regnar tillräckligt kan produktionen begränsas. När vattenmagasinen är fulla, kan vattenkraftverken producera mer energi, vilket vanligtvis leder till lägre elpriser.

Kärnkraft

Eftersom kärnkraft inte är väderberoende påverkar den elprisprognosen genom att hålla priserna stabila när andra källor som sol och vind inte kan leverera lika mycket. Produktionskostnaden för kärnkraft är högre än för förnybara källor, vilket kan driva upp elpriserna vid hög efterfrågan.

Underhållning av energikällor påverkar elpriset

Precis som allt annat kan även delar av elsystemet gå sönder eller behöva pausas för underhåll. Vissa avbrott är planerade medan andra sker oväntat. Om ett större kärnkraft stannar, minskar elutbudet kraftigt och elpriset stiger. När elproduktion sprids ut över flera mindre enheter, som solpaneler i hushåll, kan det göra elförsörjningen mer stabil och minska risken för prisökningar vid problem i elnätet.

Ökad elanvändning i Norden

I Sverige produceras normalt mellan 140 och 160 terawattimmar (TWh) el per år. Samtidigt ligger vår årliga elanvändning på 135-145 TWh. Till år 2040 förväntas elanvändningen i Norden öka med ungefär 155 TWh.

Ökningen beror bland annat på att transport- och industrisektorerna elektrifieras. Dessutom etableras allt fler datacenter i Norden, som kräver stora mängder el för att driva dina servrar. Även det faktum att befolkningen växer påverkar ökningen, då efterfrågan på el blir större. Slutligen går en del av elen förlorad vid transport genom elnätet, något som kallas för överföringsförluster.

Batteri till solceller

Minska behovet av externa elproducenter med 1KOMMA5°

Med en osäker elprisprognos och risken för stigande priser är det viktigare än någonsin att ta kontroll över din energianvändning. Vi på 1KOMMA5° hjälper dig att installera solceller, laddboxar och batterilösningar så att du kan producera och lagra din el. Genom att bli mindre beroende av det svajande elnätet skyddar du dig mot plötsliga prisökningar samt skapar en mer stabil och förutsägbar elkostnad. En egenproducerad energilösning ger dig större trygghet i en tid där elprisprognoser pekar på ökad osäkerhet.

Artiklar från vårt magasin