Energi

Är fast eller rörligt elpris bäst? – Prognos för 2025

Att välja mellan fast och rörligt elpris är en fråga som många hushåll ställs inför – särskilt när elpriserna svänger kraftigt. Ska du låsa ditt elpris för trygghet med en stabil kostnad? Eller chansa på rörligt pris och dra nytta av säsongens lägre elpriser? I den här artikeln går vi igenom när fast eller rörligt elpris är bäst samt elprisprognoser för 2025.

Författare
Joakim Delking
Uppdaterad den

tid

5 min

Vi sammanfattar det viktigaste

  • Fast elpris ger trygghet och förutsägbarhet, medan rörligt elpris innebär chans till lägre kostnader vid prisfall. 

  • Timpris är ett alternativ som ofta glöms bort och kan vara det mest ekonomiska valet för den som kan anpassa sin elanvändning.

  • Historiskt sett har rörliga elpriser varit billigare vid 60 % av tillfällena sedan 2012. 

  • Genom att installera solceller och batterilagring kan du minska behovet av köpt el, skydda dig mot prissvängningar och få större frihet att välja elavtal.

Ska man ta fast eller rörligt elpris?

När du funderar på att välja mellan fast och rörligt elpris är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de två avtalen. Här går vi igenom vad som skiljer dem åt och introducerar även timpris som ett alternativ. 

Fast elpris

Ett fast elpris innebär att du betalar samma pris per kilowattimme under hela avtalstiden – oavsett hur elmarknadens priser förändras. Det ger en trygghet och gör det enklare att planera din ekonomi. Då vet du exakt vad din el kostar varje månad. Det är särskilt fördelaktig för hushåll som vill undvika överraskningar på elräkningen.

Nackdelen med ett fast elpris är att det kan bli dyrare i längden om elpriserna sjunker. När marknadspriserna går ner betalar du fortfarande det högre, fasta pris som avtalats. Därför passar ett fast elpris bäst för dig som prioriterar stabilitet framför möjligheten att dra nytta av marknadsförändringar

Rörligt elpris

Med ett rörligt elpris ändras kostnaden för din el varje månad – beroende på hur elmarknadens priser utvecklas. Det innebär att dina elkostnader kan vara lägre under vissa perioder och högre under andra. Variationen i elpriserna gör det svårt att förutse dina månadskostnader, vilket kan vara en utmaning om du har en tajt budget eller vill ha stabila utgifter.

För att hålla nere kostnaderna med ett rörligt avtal är det viktigt att regelbundet jämföra elbolagens priser. Om ditt nuvarande elbolag börjar fakturera högre priser än genomsnittet kan du byta till ett annat bolag som erbjuder bättre villkor. Rörligt elpris passar därför bäst för dig som är villig att chansa och har möjlighet att följa marknadspriserna.

Timpris

Ett tredje alternativ är timpris på el. Då betalar du för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. Detta innebär att priset på el kan variera kraftigt under dygnet, beroende på efterfrågan och utbud. På tider när elpriset är lågt – exempelvis på nätter och under blåsiga dagar – kan du spara pengar genom att använda el vid dessa tidpunkter.

Timprisavtal är särskilt fördelaktigt för hushåll som har möjlighet att styra sin elanvändning, exempelvis genom att ladda elbilen, köra tvättmaskinen eller diskmaskinen när elen är som billigast.

Många elkunder tror att valet står mellan fast eller rörligt pris. För flexibla kan timpris vara det mest ekonomiska alternativet. 

Batteri till solceller

Tänk på det här om du väljer fast elpris

Om du väljer fast elpris är det viktigt att välja en avtalslängd som passar dig. Ett för kort avtal kan göra att du ofta behöver teckna nya avtal, medan ett för långt avtal kan låsa dig vid höga priser om marknaden sjunker.

Vissa elbolag erbjuder en omteckningsrätt, vilket innebär att du kan byta till ett nytt avtal med lägre fast elpris om marknadspriserna sjunker – ofta mot en kostnad. Det kan vara ett bra sätt att sänka dina kostnader om du har ett långt avtal.

Kom ihåg att omteckning kan innebära att bindningstiden förlängs. Om du till exempel har ett 3-årsavtal och efter 2 år väljer att teckna om det kan du få en ny bindningstid på 3 år från omteckningsdatumet. Tänk igenom ditt val så att det passar dina behov både nu och på längre sikt.

Tänk på det här om du väljer rörligt elpris

Om du väljer ett avtal med rörligt elpris behöver du ha förståelse för att du inte vet vad elpriset kommer att vara nästa månad. Du kan bara se det pris som elbolaget fakturerade föregående månad. Priset beror bland annat på vad elbolaget betalade för elen på elmarknaden.

Ett elbolag kan ha låga rörliga priser under en månad och i efterföljande månader ha högre priser än vad andra elbolag erbjuder. Därför kan det hända att du vill byta elbolag med kort varsel. Då är det klokt att välja ett avtal med kort bindnings- och uppsägningstid – exempelvis 1 månad.

Vissa elbolag erbjuder avtal med upp till 12 månaders bindnings- och uppsägningstid. Sådana avtal gör det svårare att byta elbolag och gör att du inte kan skydda dig mot prisvariationer. Välj därför ett elavtal som ger dig friheten att byta när det behövs. 

Batteri till solceller

Vad har visat sig fungera bäst?

Att veta vilket alternativ som har varit mest fördelaktigt över tid kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut mellan rörligt och fast elpris. 

Statistik visar att rörliga elpriser har varit det billigare alternativet vid ungefär 60 procent av alla tillfällen sedan januari 2012 – jämfört med medelpriset för ett ettårigt fastprisavtal.

Under andra halvan av 2022 och genom 2023 gjorde de som valde rörligt elpris betydande besparingar jämfört med de som tecknade ettåriga fastprisavtal under samma period. Det beror på att de rörliga priserna generellt var lägre än de fasta priserna.

5 för tips när du väljer mellan fast eller rörligt elpris

1. Fundera över vad som är viktigt för dig

Om du har en hög elförbrukning kan ett fast elpris ge trygghet – särskilt under vintern när hushåll vanligtvis använder 60 procent av sin årliga el. Det fasta priset kan ses som en försäkring mot stora svängningar i elpriset, även om det ibland kan bli dyrare i längden.

Å andra sidan kan ett rörligt elpris vara fördelaktigt om du är villig att ta lite risk och följa elprisets svängningar. Rörligt pris ger möjlighet att spara pengar när elpriserna är låga. Det kan även innebära oväntat höga kostnader om priserna stiger – särskilt under kalla månader. 

2. Följ elprisets svängningar

Om du väljer rörligt elpris, var beredd på att följa elprisets svängningar och anpassa din elförbrukning. Du kan spara pengar genom att använda mindre el när priserna är höga och byta avtal om priserna går upp. 

3. Undvik förhastade beslut

Teckna inte avtal vid uppsökande försäljning, som telefonförsäljning eller på offentliga platser. Ta tid att jämföra elpriser och avtalsvillkor innan du bestämmer dig. Kontrollera när ditt nuvarande avtal löper ut och undvik att bryta det i förtid. Eftersom det ofta innebär en dyr lösenavgift. Se också upp för dolda kostnader som höga fasta avgifter eller automatisk förlängning med långa bindningstider.

4. Begär jämförpriser

När du får erbjudanden från elbolag, fråga alltid efter jämförpriser. Dessa inkluderar alla kostnader – elpris, påslag, årsavgifter och moms – och gör det enklare att jämföra olika avtal. Om säljaren inte kan redovisa ett jämförpris är det ofta ett tecken på att avtalet inte är fördelaktigt.

5. Planera i god tid vid förnyelse

Om du har ett fast avtal, var ute i god tid när det närmar sig förnyelse eller uppsägning. Uppsägningstiden är ofta minst en månad, och det kan ta tid för ett nytt elbolag att hantera ett byte. Vänta alltså inte till sista stund. 

Fast eller rörligt elpris 2025 – Så ser prognosen ut

Terminspriserna, som baseras på framtida handel med el, ger en prognos för vilka elpriser som förväntas under 2025. Tänk på att priserna redovisas exklusive moms och att elnätsavgifter och energiskatt tillkommer.

Vänligen aktivera Nödvändigt cookies för att visa innehållet

Slipp oron för höga elpriser: Investera i solceller

Med solceller på taket blir du mindre beroende av att välja mellan rörligt och fast elpris. Genom att producera din egen el minskar du behovet av att köpa el från elnätet, vilket skyddar dig från effekterna av prissvängningar. Samtidigt kan du sälja överskottet till elnätet och få betalt för det. En stor fördel med solceller är att de dämpar effekten av både höga och varierande elpriser. Vilket ger dig större frihet att välja det elavtal som passar dig bäst, oavsett marknadsläge. 

Välj solceller från 1KOMMA5°

Ta kontroll över din energiförbrukning och gör valet mellan fast och rörligt elpris mindre avgörande. Med energilösningar från 1KOMMA5° får du trygghet och flexibilitet i din energianvändning. 

Våra solceller är designade för att leverera hög elproduktion året runt. Med en produktgaranti på 25 år och en effektgaranti på 30 år är det en långsiktig lösning som hjälper dig att ditt beroende av elnätet. 

Genom att dessutom integrera ett batteri med din solcellsanläggning kan du maximera användningen av din egenproducerade energi och minimera köpt el från elnätet. Det innebär lägre elräkningar och en möjlighet att bli mindre påverkad av vilket elprisavtal du har. 

Artiklar från vårt magasin